pensare e credere - sono due azioni che meritano il nostro tempo personale.
questo blog è una riflessione sulla tolleranza moderna, che non rispetta i limiti; sulla fede che è diventata teorica e relativa; sulla raggione che si usa solo durante la spesa; e sulla così detta "morale" che non ha i fondamenti cristiani...

Saturday, February 2, 2013

Історія: Ватикан проти нацизму

Фінансова стратегія Ватикану проти Гітлера

      Останні дослідження документів з Національного Архіву Британії, свідчать про те,  що  допомога у концтаборах та приховування євреїв - це лише видима частина Справи, зробленої, "мовчазною" Церквою у період ІІ Світової Війни. Фінансова стратегія Ватикану була й дійсно масштабною, і в це взагалі мало хто б міг повірити, якби не дослідження M. McGoldrick, з Middlesex University , адже життя Церкви у період панування нацизму овіяне незліченною кількістю міфів.

 Один з яких, як не дивно, містить критику Ватикану, а саме Папи Пія ХІІ. Його звинувачують у "співробітництві" фашистам власним мовчанням, нібито Папа, знаючи страждання євреїв, так і не осудив публічно фашизм і особисто самого Гітлера. 
    
      Подібне трактування подій того періоду є стовідсотково абсурдним, це підкреслюють історики та й сама єврейська спільнота Риму. Адже саме завдяки діям Католицької Церкви (монастирів, "Червоного хреста" тощо.) в період геноциду в Європі 950.000 євреїв вдалось зберегти своє життя. І все це, так би мовити, під егідою Папи Пія ХІІ. Саме мовчки Церква мала змогу допомагати людям у концтаборах, мала можливість приховувати євреїв у стінах монастирів. Мовчання Папи було підкріплено добрими та спасенними справами. До речі, після всього, у 1944 році, раввін Риму  Israel Anton Zoller прийняв католицизм, він охрестився і взяв ім'я Еудженіо Марія саме на честь Папи Пія ХІІ (в миру Еудженіо Пачеллі), який врятував тисячі євреїв.

2 comments:

  1. Это есть полуправда т.е. неправда. Есть примеры о прямом сотрудничестве католической церкви с фашистами. Да и после войны достаточно высокие чины церкви занимались укрывательством нацистов от суда.

    ReplyDelete