pensare e credere - sono due azioni che meritano il nostro tempo personale.
questo blog è una riflessione sulla tolleranza moderna, che non rispetta i limiti; sulla fede che è diventata teorica e relativa; sulla raggione che si usa solo durante la spesa; e sulla così detta "morale" che non ha i fondamenti cristiani...

Sunday, January 20, 2013

Ідеологія Росії

Гетто для української мови

З моменту прийняття т.з. закону "про мови", якому більше радіють в Росії ніж в Україні, журналісти отримали ще одну тему для роздумів, адже дуже зручно писати про щось, що не втратить своєї актуальності навіть через рік. Російські ж журналісти, чомусь, відчули навіть якийсь обов'язок втрутитись, бо ж "царська це справа" теревенити про обурених підданих, якими ще й досі російська політика виставляє українців в очах росіян.

Першим кроком був сам закон під гаслом "розширення прав російськомовних українців". Першу частину цієї фрази нам згодували як правду: розширення? А що хтось щось звужував? Чи може все ж таки йдеться про звуження прав української мови?

Другим же кроком є створення вигідного фрейму
(Фрейм (англ. frame — «каркас, остов», «будова, структура, система», «рамка», «окремий кадр фільму» та ін.) — структура, що репрезентує стереотипні ситуації у свідомості (пам'яті) людини або інтелектуальної системи і призначена для ідентифікації нової ситуації, що базується на такому ситуативному шаблоні.) : "українська мова - ініціатива націоналістів фашистів", але аж ніяк не мова держави, розвитком якої та сама держава не має жодних намірів займатись. Як вдало російський журналіст пише в "Російской газете" (вибачте за тавтологію):
"Гетто для русского язика". Це схоже на "брєд сумасшедшего", але, якщо замислитись, цей брєд є брєдом для українця, як я, зі східної україни де більшість шкіл російськомовні, в університетах не дотримуються викладання українською, а про медіа Державною мовою й взагалі краще мовчати (скільки таких? 1 чи 2?). Але для росіян подібне промивання мізків стане фатальним - цей брєд вони сприймають як ту правду про "далеку" "малоросію", і згодом їхнє бачення України деградує не тільки до часів комунізму, але й навіть до часів Імперії.

От чому має вірити росіянин чи пересічний українець, читаючи таке: "Ініціаторами закону Про функціонування української мови як державної, і про порядок використання інших мов виступила еталонна русофобка Ірина Фаріон з нацистської партії Свобода, колишній радянський номенклатурний письменник Володимир Яворівській, що представляє партію Батьківщина Юлії Тимошенко, і письменниця Марія Матіос, яка потрапила до парламенту за списками партії Удар Віталія Кличка. Їх законопроект витісняє російську мову фактично з усіх сфер життя. Голосування за цим законом може відбутися вже наступного тижня.

Тобто наявність такого закону, який втиснув російську мову в регіони, в яких майже не було української - це нормально, а от захист, якого тепер потребує українська у власній державі - це русофобство..  ?!?!?!
Шкода, що таке поступове встановлення фреймів - діє, адже не всі вважають за потрібне замислюватись над усім, що їм згодовують...

І взагалі, а чим взагалі відрізняються ідеологічні стратегії теперішньої Росії від комуністичних чи імперських? 





1 comment:

  1. "І взагалі, а чим взагалі відрізняються ідеологічні стратегії теперішньої Росії від комуністичних чи імперських?"
    Это надо понимать, коммунисты приравниваются к империалистам ... Что то оголтелой неправдой попахивает ибо это вообще разные вещи. А насчет "мови", так коммунисты в 20-х годах прошлого столетия даже насильно внедряли мову на Украине (ну перегиб конечно).

    ReplyDelete